Odżywianie

Gluten

Gluten jest spożywany od tysięcy lat i nie widzę powodu, dla którego liczba osób cierpiących na celiakię miałaby wzrosnąć w ciągu ostatnich 5 lat. Zwielokrotniły się natomiast marże zysku produktów diety bezglutenowej, które w latach 2004-2011 rosły o 28% rocznie.

Jest to z pewnością świetna wiadomość dla osób z celiakią, ponieważ mają one teraz dostęp do znacznie większej ilości i smaczniejszej żywności niż w przeszłości. Ale nadal stanowią oni tylko 1% populacji. Pozostałe 99% nie ma powodu, by kupować te produkty.

Przechodzenie na dietę bezglutenową bez przeprowadzenia niezbędnych badań wydaje mi się absurdalne, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że produkty bezglutenowe często zawierają więcej cukru i tłuszczu, aby stworzyć lepkość, do której użyto glutenu.

Vilifying gluten idzie w parze z dwoma trendami w branży fitness.

Wszystko, co zawiera węglowodany lub nie jest „paleo” musi odejść.

Zawsze szukaj jednego składnika, aby naprawić znacznie większy problem.

Nie jestem wielkim fanem diety paleo, ale widzę jej zalety, ponieważ prowadzi ona do niemal automatycznego ograniczenia kalorii. Po prostu bardzo trudno jest spożywać duże ilości kalorii poprzez chude mięso i warzywa. To, z czym się nie zgadzam, to kultowy charakter jej zwolenników. W kwestii diet po prostu nie ma prawd absolutnych.

Dieta paleo – czy poznałeś jaskiniowca?

Z naukowego punktu widzenia dieta paleo stoi na bardzo chwiejnym gruncie. Ponieważ większość z nas nie spotkała jaskiniowca, trudno jest wiedzieć, co naprawdę jadł i jak bardzo był zdrowy. Tak więc, aby dokonać jakichkolwiek absolutnych oświadczeń, co idzie w paleo lub nie jest śmieszne.

Ale pasuje to do obecnego nastroju carbophobic, więc wszystko, co jest w chlebie musi być złe. To jest druga kwestia, z którą się nie zgadzam: węglowodany nie są złem. Są one potrzebne do wydajności i budowania mięśni, co najmniej powinny być cyklicznie wprowadzane do diety.

Po drugie, wszyscy kochamy proste poprawki, zwłaszcza jeśli chodzi o utratę wagi. Tak, nie jestem naprawdę nadwaga. To jest po prostu wszystko, że zło (wstawić substancję miesiąca tutaj), który sprawia, że trzymam się całej tej wagi.

Teraz, niektórzy ludzie naprawdę tracą na wadze, gdy idzie z glutenu. Powodem jest to, że przestają jeść pizzę i hamburgery. Jednak ci ludzie mają dużo większe zmartwienia niż gluten.

Gdzie rzeczy naprawdę się rozpada jest ludzie zaczynają myśleć, że nie ma wartości kalorycznej dołączone do produktów bezglutenowych, ponieważ są one „dobre dla mnie”. 2-letnie badanie wykazało, że 81% pacjentów stosujących dietę bezglutenową przybrało na wadze.

Często słowa takie jak „organiczny”, całkowicie naturalny lub bezglutenowy wyłączają prawa termodynamiki w umysłach konsumentów. Kalorie nadal mają znaczenie, podobnie jak osobista odpowiedzialność.

Przyrost masy ciała nie jest spowodowany chemikaliami, które rząd wkłada do wody, aby kontrolować twoje świąteczne zakupy, obce fale radiowe lub gluten, ale przez nadmierną konsumpcję kalorii.

Co mnie najbardziej denerwuje to fakt, że ludzie są popychani do kosztownej zmiany stylu życia, która tak naprawdę nie ma żadnych korzyści zdrowotnych dla zdecydowanej większości z nich. Produkty bezglutenowe stały się ogromnym przemysłem i ktoś musi je kupić. Jesteś mądrzejszy od tego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *