Odżywianie

Dieta roślinna

To, że dieta roślinna jest zdrowa, nie oznacza, że wszystkie pokarmy roślinne są bogate w składniki odżywcze.

Całe pokarmy roślinne są zawsze pożywne, ale przetworzone pokarmy roślinne mogą mieć jeszcze gorsze profile odżywcze niż ich tradycyjne odpowiedniki. Wegańskie ciasteczka to nadal ciasteczka. Lody bez nabiału to nadal lody (a czasami mają nawet wyższą zawartość tłuszczu i cukru niż zwykłe lody).

Niektóre jogurty bez nabiału mają wysoką zawartość tłuszczu i cukru bez dużej ilości białka. Jeden popularny roślinny „burger” ma podobną zawartość tłuszczu całkowitego i tłuszczów nasyconych do 85% chudej mielonej wołowiny (z oleju kokosowego) i znacznie wyższą zawartość sodu z powodu przetwarzania.

Kiedy mówimy o diecie roślinnej, mamy na myśli ogólny wzór odżywiania, w którym większość spożywanych pokarmów pochodzi z roślin. Niektóre kluczowe składniki odżywcze, takie jak witamina B12 i żelazo hemowe, są trudne do uzyskania z pokarmów roślinnych, więc produkty zwierzęce mogą pomóc w uzupełnieniu braków. Podczas stosowania diety roślinnej produkty zwierzęce mogą odgrywać niewielką, ale istotną rolę w ogólnym modelu żywienia.

Mit 3: Alternatywy mięsne to „fałszywe jedzenie”.

Prawdą jest, że wiele gotowych alternatyw mięsnych przeszło jeden lub więcej etapów przetwarzania. Tofu jest wykonane z mielonej soi, która została zakrzepła z minerałami. Wiele wege-burgerów powstaje z długich list składników w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Jednak prawie 60% kalorii spożywanych przez ludzi w USA jest ultraprzetworzonych.8 Przetworzone alternatywy mięsne nie są bardziej „sztuczne” niż jakakolwiek inna ultraprzetworzona żywność, którą spożywamy. Dodatkowo, mimo że zamienniki mięsa są często wysoko przetworzone, wiele z nich jest nadal bogatych w składniki odżywcze.

Niektóre z nich zawierają duże ilości sodu, konserwantów i karmelowych barwników spożywczych, aby naśladować wygląd prawdziwego mięsa, ale możliwe jest naśladowanie tekstury i smaku mięsa za pomocą całych pokarmów, takich jak soczewica, grzyby i orzechy włoskie.9

Nie ma jednak pokarmu roślinnego o zawartości składników odżywczych zbliżonej do mięsa. Produkty zwierzęce zawierają duże ilości białka bez węglowodanów, ale białko roślinne jest trudne do zdobycia bez dodatku węglowodanów, chyba że jest to opcja przetworzona, jak izolat białka grochu lub soi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *